Sestra v petkah - iWeb.si

Ker ves popoldan poslušam zavijanje siren in ker dnevno kdo kolabira, sem se spomnila, da bi vendarle kazalo na kratko ponoviti tiste vsakodnevne majhne reči, na katere v vročih mesecih tako radi pozabljamo. Seveda sem tudi sama med njimi. Pozabim piti, priznam.

Da pa ne pomešamo stvari, naj opozorim, da velja spodaj napisano zgolj za zdravo populacijo, vsi ostali se morajo posvetovati z zdravnikom glede vnosa tekočin in elektrolitov. 

Torej, v vročih poletnih mesecih je pomembno, da veliko pijemo. Ni potrebe, da se  nacejamo z vodo, ker nismo krave. Sladkim gaziranim pijačam se je bolje izogniti, ker bomo le še bolj žejni. To, da je potrebno veliko piti, ne pomeni, da smo priklopljeni na plastenko, ker tudi dojenčki nismo, niti nismo potrebni infuzije v obliki bidona. Preverjeno najbolj odžejajo topli nesladkani napitki, recimo metin čaj. Razni osvežilni brezalkoholni koktejli v prijetni senci, sploh pa v dobri družbi, delajo čudeže. Ne nacejajmo se z alkoholnimi pijačami, ker širijo pore, torej se potimo še bolj in posledično izgubljamo več tekočine ter spiramo iz telesa elektrolite. Če veliko športate, uživajte izotonične napitke v izogib krčem. Veliko piti pa vseeno ne pomeni nalivati se brezglavo.

Prav osvežilni so napitki iz mešanice jogurta in vode. Jogurt paše tudi v rahlo soljene zelenjavne juhe in, seveda, solate. Poleg tekočine je bistven tudi vnos miineralov in elektrolitov. Poletje je en tak primeren čas za pokušanje različnih toplih in hladnih juh. 

Svetujem vam, da se ne tlačite v pretesna oblačila, sploh pa ne sintetična. Rahlo oprijeta bombažna oblačila svetlih barv so idealna za vroče dni. Nikar se ne tlačite v črna oblačila in se ne hodite v njih martinčkat, sploh, če pozabite vmes še piti. Sončarica vas kar kliče in to po imenu! Ne pozabite na pokrivalo in sončna očala. Senčnike uporabljajo zgolj kitajke, če se ne motim. Ne tlačite se v oblačila iz sintetike, ker hujšate lahko pozimi. Vsi se potimo, ker je to naravno ohlajanje telesa, se pa raje večkrat dnevno umijte, da se ne bo kdo poleg vas zvrnil zaradi vas.

Stanovanja prezračite zgodaj zjutraj in pozno zvečer. Osebno nisem pristaš klimatiziranih prostorov, čeprav brez njih skorajda ne gre. V parkiranem avtomobilu nikoli ne puščajte otrok in živali! Prehitro se lahko zgodi kaj tragičnega, kar boste obžalovali vse življenje.

Aktivne telovadbe se raje lotite zjutraj in zvečer, čez dan se raje osvežujte v senci. Isto velja za seks, če vas že zanima. Privoščite si petelinji zajtrk. Izogibajte se temu početju v majnih zaprtih vročih prostorih, recimo kopalnici. Nič kaj prijetno ni klicati reševalcev, če vam partner začne obračati oči in se vam zvrne po prijetnem opravilu, vi pa ne veste, kaj bi s truplom.

Skrbite tudi za živali. Tudi njim je vroče. Če imate psa, ga ne ubijajte z sprehodom po največji vročini. Pomnite, asfalt je poleti vroč. Tudi za pasje blazinice. Razredčeni jogurt odžeja tudi živali. So pa živali tudi zunaj. Nikar pozabiti nanje. Tudi vrabci so žejni, če ne veste.

Torej, uživajte v toplih dnevih, ki prihajajo, vendar z glavo. Komot se poslužujete tudi vodnih športov. Prav prija ohladitev z vodo. Zunaj in znotraj.

Pa imejte lepo poletje!