Sestra v petkah - iWeb.si

Ker prihaja čas dopustov in martinčkanja, si bom dovolila napisati par vrstic o tem, kako v tem letnem času uživati brez preživljanja prostega časa in delanja gneče v čakalnicah.

Vaš prosti čas me eno figo briga. Tudi to, v čem uživate in kako, prepuščam vaši izbiri. Večinoma ste bralci le odrasli ljudje, ki ste in boste preživeli brez mojega nerganja. 

Želim vas le opomniti na to, da je po novem bela aristokratska polt lepa. Nikakor vam nočem kratiti veselja do užitkov na soncu, želim vas le opozoriti na potrebno zaščito. Ni več res tisto o lepi zdravo zagoreli polti in tisto, da je treba mularijo pustiti ves dan in jo hrustljavo popečeno zvečer potopiti v jogurt. Čevapčiči so in zgolj še na krožniku.

Torej, večrat dnevno se je potrebno namazati z zaščitno kremo z ustrezno visokim zaščitnim faktorjem. Namesto vas lahko to opravi partner, le toliko počakajte, da se krema vpije, predno se predate drugačnim užitkom. Če greste v vodo, vedite, da ste tam še bolj dovzetni za opekline. Ni važno, če gre za morje, jezero, reko ali bazen. Niti škaf vode ni izjema. Seveda morate mazanje ponoviti, ko pridete iz vode. Bolje večkrat, kot premalokrat, naj bo vaš motto.

Nikar se ne zanašajte na senčkanje pod drevesom. Tudi tam vas sončni žarki najdejo. Torej mažite se ali prepustite to opravilo drugim. Upoštevajte tudi, da se senca “premika” medtem, ko ste zasmrčali pod palmo ali katero koli drugo drevesno vrsto. Torej preventivno preverite, kam se senca pomika, oziroma preverite, če ste celi v njej in seveda, koliko časa boste še v njej, pa čeprav gre zgolj za podplate. Verjemite, presneto težko se hodi, če te pečejo noge.

Lahko, da ste zaščiteni, če leže partner na vas in če ga je dovolj skupaj, da vas zakrije. Vedite pa, da bo tisti, ki je zgoraj, v primeru, da se ne zaščiti, podoben onemu raku, ki ga potegnejo iz kropa. Če imate zvečer še druge plane z njim, torej nikar ne preverjajte teorije o opečenosti. Je bolj zdravo.

Svetujem vam torej, da se poleti veliko mažete, pijete hladno pijačko v prijetni senci in si ne kvarite prihajajočih dni z obiski zdravnikov. Pa bombaž, bombaž je zakon za poletna oblačila. Tudi v vodo se da iti z njimi, če ravno niso preveč ohlapna in bi se zapletli vanje. 

Torej, da ponovimo: obvezna oprema za prihajajoče dni so očala, pokrivalo, kanta zaščitne kreme in pol kanistra tiste za po sončenju. Če drsi, naj drsi dobro! Pa še opečeni ne boste in lepi. Aja, pa postarali se ne boste prezgodaj. 

Pa ne pozabite se prej posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom!