PES, KI OBVLADA

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+

Da se pohvalim: imam pridnega psa. O lastnici tega ni moč zmeraj trditi, pes je pa večinoma priden. Psa, ki pridno vedri pred trgovino, medtem, ko nabavljam, psa, ki me zmeraj dočaka z mahajočim repkom. Ta pes je zmeraj vesel, ko pridem domov ne glede na uro in kondicijo. Čeprav ni nič posebnega, je pa moj. Čistokrvni vaški mešanec, po domače samopremikajoča se smetkanta na štirih nogah. Pa podnajemnikov v smislu bolh tudi nima. Torej je mešanec De lux. Doma tudi preveč ne svinja, čeprav mi včasih požre kak senvič, ukrade pašteto in si odpre ribjo konzervo. Ne sprašujte me, kako, ker je tako samostojen le takrat, ko me ni zraven. 

Če imaš psa za hišnega prijatelja, si tudi ta posvojenec zasluži novoletno darilo. Ker na srečo ne zna govoriti, ga v štacuno vzameš kar s sabo. Do trenutka, ko bo darilo prejel, bo itak pozabil, kaj je pomagal nakupiti. Odmotavanje darila je pa itak najboljše od vsega, sploh, če papir šelesti med njegovimi zobmi.

Tisti, ki imate otroke, veste, kako se gre z majhnim otrokom v trgovino. Psa lahko sicer zmeraj zvežeš na kratko, kar otroka ne moreš, še tako priden pes pa pobezlja med vsemi slastnimi vonjavami, ki ga v trgovini obdajajo. V eni roki imaš nakupovalno košarico, z drugo roko se boriš s psom, da ne skače od police do police in poliže vseh nezaprtih priboljškov pa še kakšnega prodajalca, okoli vratu imaš obešeno pa torbico. Če imaš srečo, ti uspe vse reči, ki jih nameravaš kupiti, nekako poriniti v košarico in ne zmetati na tla. Če si rojen pod srečno zvezdo, ti pes ves navdušen ne raztrese denarnice pri blagajni in če ga uspeš ukrotiti, ne požre vseh priboljškov, ki jim imajo v trgovini ter ne popije vse vode, ki jo tam vidi. Ne, tudi v akvarij ji ne dovolim! Ne bojte se, lulati nima časa, za morebitne zaprte živali se pa tudi nima časa zanimati. Občasno sicer oblaja kakšnega psa, ki pride nakupovat in poliže ravno tisto reč, ki bi jo tudi moj kuža. Ob vseh dobrotah, se tudi valjati nima časa. 

Je pa to najbolj priden pes, ko se vračava domov! Niti za trenutek ne izpusti vrečke izpred oči in tako ubogljivo hodi z nogami ob nogi, kot, da bi iz tega maturiral na Oxfordu. Zgleda pa, da mi ne zaupa, da ne bi česa pojedla... Ker ve, da mora najprej pod tuš, pridno preživi še to mučenje. Ve, da ga čaka nagrada. Potem te pogleda s svojimi očmi in vidi najboljšega lastnika v tem trenutku in prostoru.

Zna, pes zna manipulirati z ljudmi, pa recite, kar hočete. In ker jih nimamo zato, da bi hišo čuvali, temveč zato, ker jih imamo radi, znajo to sofisticirani izkoristiti. Delam se, da tega ne opazim, ker ga imam rada, tega mojega kosmatinca.  

In zdaj grem kuhat hrenovke. Zame in zanj. 

 

 

REPLY:

 

  


 

 

SestraVpetkah.si
is mobile friendly
 

2015 © iWeb   I  powered by QUBE system™  I  host on GreenServers