PASJELJUBCI

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+

Smo ljudje, ki imamo raje pse in so ljudje, ki imajo raje muce. So pa tudi ljudje, ki imajo raje nekoliko bolj eksotične živali, kot so recimo pajki, pa kuščarji, celo kače in krokodili. O domačih živali v smislu pajkov raje ne bi pisala, ker se utaborijo pri tebi, tudi, če nisi ravno ljubitelj vrste. Pa se bom v tem blogu posvetila psom in lastnikom teh prijaznih štirinožcev.

Če si psa že omislimo, moramo tudi skrbeti zanj. Predno si žival sploh omislimo, bi morali naše želje nekoliko oklestiti in prilagoditi realnemu stanju. Babica na primer si verjetno težko omisli kakega hrta, čeprav ji je pasma nadvse všeč. Nekdo, ki ima garsonjero, verjetno tudi ne bo nabavil doge in ležal na tleh, medtem, ko bo ljubljenec grel kavč. Meter in pedenj človečka ni najbolj primeren za velikega poskočnega psa, ki bi v času paritve poplesaval z njim po zraku. Kakšna lenoba od človeka verjetno tudi ne bo najbolj zadovoljna z dirkalno pasmo psa. Psi so inteligentne živali in hitro znajo oni komandirati lastniku, če ni vešč pasmi, ki si jo omisli.

O veliko rečeh je potrebno razmisliti predno se odločite za ljubljenca, ki ga boste imeli radi in na katerega ne boste pozabili, ko bo iz majhne kepice zrasel v poskočnega pasjega mladeniča ali mladenko. Pasji prijatelj tudi je. Nekateri so pravi pogoltneži. Pa zbolijo ali se poškodujejo tudi, dokler so živi. Tudi to je potrebno vkalkulirati v družinski proračun.

Pes ni igrača! Najlažje testirate mulca, ki si želi psa, tako, da nabavite povodec in naženete mulca s povodcem (brez psa) na sprehod parkrat na dan ne glede na vreme. Če se bo že prvič vrnil brez povodca, pomislite, kaj bi se zgodilo, če bi mu zaupali psa. Morebiti bi se res rešili dlak, bi vas pa poklicali in vam napisali račun iz zavetišča, ker, ne pozabite, psi so čipirani in se lastnika z lahkoto najde. Tisti mulc, ki ga zjutraj vlečete iz postelje že zaradi šole, v primeru, da bi imel psa, bi moral vstati pa še prej, nikakor ni primeren za pasjega hišnega ljubljenca, raje naj si omisli želvo.

Psi tudi zbolijo. Že res, da ga zaradi vsakega klopa ni potrebno mučiti z veterinarjem, ker tudi ljudje ne gremo k zdravniku, če parkrat kihnemo, vsekakor pa pred nabavo psa pomislite tudi na to, da se boste z veterinarjem zanesljivo spoznali. Če boste imeli srečo in bo vaš prijatelj zdrav, ga boste vseeno morali predstaviti veterinarju že zaradi tega, ker mora biti cepljen.

Pa da ne bomo zgolj o pasjih pravicah, kot je navada sajvemokje, dajmo še malo o njegovih dolžnostih. O tem, da ga nauči dolžnosti, je odgovoren pasjeljubec. Ni dovolj, da imaš rad svojo zverino, odgovorno se je potrebno obnašati tudi do sobivajočih. Psa boste morali navaditi, da laja takrat, ko mu dovolite in ne takrat, ko ves blok spi. Sosedova mačka ni plen in sosedov ptič ni tam zato, da bi ga oblajal. Vse, kar teče mimo njega, ni plen in vse, kar vidi na tleh, ni hrana. Dežnik ali invalidska palica nista igrači. Poštarjev se ne preganja, še manj se preverja iz kakšnega blaga so hlače! Čivava, ki se repenči, ko vaju sreča, ni za obglodati in izpljuniti dlako ter vsak človek, ki se vam približa ni štanga za lulanje! Veterinar tudi ni pasma, ki ji je treba odgrizniti roko! Pes mora vedeti, da v vsako štacuno pač ne sme in se navaditi pridno počakati lastnika.

Priznam, psi hitro osvojijo od njih pričakovane dolžnosti, lastnike je težje vzgojiti. Ker ne morete vzgojiti psa, da kaka tam, kjer hočete vi in ker ne zna za sabo pospraviti, je VAŠA DOLŽNOST, da poberete marjetice, ki jih poseje! VAŠA DOLŽNOST je, da ste oboroženi z rečmi, ki jih pri tem potrebujete, bodisi uporabljate vrečke ali lopatke. Ne glede na velikost kakca, le ta ne sodi pred sosednji blok, travnik in bog ne daj otroško igrišče! VI STE ODGOVORNI za varnost mimoidočih in VI STE ODGOVORNI za okoli vas se igrajoče otroke. 

Če ste prebrali blog in si ustvarili mnenje o njem, naj vam še povem, da lastniki plačujemo tudi stroške za hišnega ljubljenca, če živimo v večstanovanjski hiši ali bloku. Definitivno gremo večkrat ven, kot sostanovalci brez psa in torej potacamo in umažemo stopnišče bolj kot ostali sostanovalci brez tega športa.

Pa le pogumno z nabavo psa! Nikar naj vas ne odvrnejo dolžnosti, če si psa res želite. Povem vam, da so dolžnosti prava mala malica proti užitku, ki ga imate s štirinožnim prijateljem. Zmeraj maha z repkom, ko se vrnete in nikoli, prav nikoli ne kuha zamere.

 

REPLY:

 

  


 

 

SestraVpetkah.si
is mobile friendly
 

2015 © iWeb   I  powered by QUBE system™  I  host on GreenServers