PA JE TEGA RES TREBA BILO?

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+

Poslušam večerna poročila in se sprašujem, če dobro slišim, mi manjka kako kolesce v glavi ali zgolj ne razumem, ko povedo, da so petarde prepovedane v državi, se jih pa da dobiti pod pultom. Hkrati se v povedi znajde prepoved,v isti sapi nas pa seznanijo z varno uporabo. Kdo je tu nor? Preprodajalci mastno služijo, država služi od kazni, kadar ne zamiži na eno oko, nevešči uporabnik pa... Po domače povedano, najebe ga za vse življenje!

Radi imamo otroke. Pa kaj še! Če bi jih imeli, jim ne bi kupovali stvari, s katerimi se lahko trajno poškodujejo, jih nanje že kot otroke ne bi navajali, sploh bi jim pa preprečili stik z njimi! Hecna ta dvoličnost, kaj? Ko pred majhnimi otroki skrivamo vse nevarne snovi na zgornje police, po drugi strani pa mulcem kažemo, kako je lepo biti frajer, če vržeš nekaj, kar prestraši ljudi in živali. Hecno, kako po šolah podpisujemo potrdila, da petard ne bomo uporabljali, po drugi strani pa za vrati šole slišiš glasno pokanje. Čigavi so pa ti otroci? Moji, vaši, njihovi?

Denar morajo mladoletniki tudi imeti, da lahko petarde kupijo, mar ne? Jim ga dajete za nakup petard, po drugi strani hodite pa na Karitas jokat, kaki reveži, da ste? Kako to, da sploh pridejo do nih, če je pa nakup mladoletnim osebam prepovedan? Se najde vmes kak polnoleten mentalno nerazvit posameznik, ki jim nabavlja prepovedane reči ali se gredo kavboja lastni starši? 

Veliko vprašanj a nobenega pametnega odgovora. Redko kdo se zaveda, kako nevarne znajo biti pokajoče pošasti. Lep primer sem videla pred leti na urgenci,  ko je še ne štirinajstletniku razneslo petardo v roki. Z razcefrano roko, ves bled je mirno in tiho čakal oskrbo. Nikoli več ne bo vrgel nobene. V trenutku je preskočil več let. Nikoli ne bo več ista navihana mlada oseba, ki so jo starši imeli radi. Nikoli več se ne bo dotikal reči, ki so hudo nevarne. Pa se je to res moralo zgoditi?

Če pomislim na ubogega štirinajstletnika, ki je pred dvema dnevoma ostal brez obeh dlani, me oblije srh. Smo res zamočili poleg staršev še družba, za katere nemoč bo kaznovan mladostnik? Smo res tako neobčutljivi, da mora vso odgovornost in posledice nositi mladenič na pragu najlepših let? Medtem, ko bi se moral pripravljati na zabavo s prijatelji, bo vedril po čakalnicah, se ponovno učil živeti brez prstov, se navajal na proteze in učil živeti z njimi. Namesto, da bi počell razne mladostniške neumnosti, se bo skrival med štirimi stenami in premleval minule dogodke. Najprej se bo moral seveda soočiti s posledicami neodgovornega ravnanja in prepoznati svoje telo. Si predstavljate, kakšno kalvarijo bo moral preživeti ta napol odrasel otrok? Si predstavljate s kakšnimi psihičnimi težavami se bo moral soočiti ta otrok?

To ni zgolj neki otrok, je tudi naš otrok in je tudi naša odgovornost, da se kaj takega ne bi dogajalo! Je res potrebno, da se dogajajo tako hude reči, da spregledamo, se soočimo z morebitnimi posledicami ali bi se morebiti končno le začeli zavedati, da težave imamo in jih je potrebno odpraviti? Morebiti bo naslednji otrok prav vaš... 

REPLY:

 

  


 

 

SestraVpetkah.si
is mobile friendly
 

2015 © iWeb   I  powered by QUBE system™  I  host on GreenServers