NI JE ZIME ZA ESKIME

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+

Pravijo, da je zima. Zelo mrzla zima. No, če sem preživela zime v otroštvu v pletenih oblačilih, ko nas je otroke morala stara mama izveči iz samostoječih cunj in nas odtaliti, da je sploh ugotovila, če smo še živi, ker barva telesa je bolj pripadala mrliču kot otroku, bom preživela tudi tokrat v bundi. Rahlo zoprno je le, ko piha veter, same temperature pa... Če preživijo na severu, ni vrag, da ne bi tudi jaz. In moj kuža. No, že res, da je večina njih na vodkin pogon, samo so tudi temperature nižje. Nasmeh je sicer bolj porcelanast, ker se bojiš, da ti bo počila koža na ksihtu.

Kot veste, imam psa. Ta štirinožec preprosto obožuje sneg. Že res, da imam sama raje poletje in poletne krpice, tale moj ljubljenček pa preprosto obožuje sneg, ne glede na minus. Flikne se v vsako belo zaplato ob cesti, tako, da se že pot do tja, kjer bi se naj igrali, vleče. Kaj si mislijo oni, za volanom, niti ne smem pomisliti, ko prestopajoč se čakam, kdaj bo cucku prišlo, da greva naprej. Veter gor ali dol, sneg je sneg. Torej se lastnica zavije kot mudžahedin. Vam bom jutri povedala, če bi me lastna mati spoznala. Na srečo se s sosedi vsaj po cuckih spoznamo, če smo že čisto neprepoznavni sebi in drugim. Dobro, da me ne sreča kak policaj, da bi preveril znanje materinščine...

Vse lepo in prav, ko se pseto valja po snegu, prevrača kozolce, se frizba... Pizda, je mrzlo v parklje kljub rokavicam! Lahko si še tako obut in oblečen, zebe te v parklje! In to v rokavicah. Tišti štrleči nebodigatreba zmeraj nazebejo. Poleg navdušenega psa pač ne moreš imeti rok v žepih, frizbija pa tudi ne zna še sam metati. Da bi se ščene peljalo samo na povodcu, mu še tudi ni kapnilo. Zgleda, da bi mu bilo dolgčas, če ne bi preganjal lastnice po mogočih in nemogočih vzpetinah snega. Za pasje veselje pač potrpiš. In se zadekaš. Pa vztrajaš. Človek vendar mora tudi na zrak, ne more zgolj na kavču s knjigo v roki lenobe pasti.

Domov prideš par centimetrov manjši, od prstkov se preseli mraz še na hrbtenico, tako, da si ves trd, ko se slačiš, pes pa... No, pes je navdušeno pomrznjen okoli gobčka in pripravljen za odstranjevanje ledu pod vročo vodo. Pa utrujen, se ve. Ščene kosmato niti ne ve, da mene zebe post festum, ko odložim vso kramo, ki jo navlečem preden greva ven! Še tiste dodatne kalorije, ki sem jih vnesla pred, kao, sprehodom, sem pokurila! No, pokuril jih je mraz, pravzaprav! Kot otrok nisem vlekla psa na povodcu, samo sanke, priznam. Pa samo sebe je bilo potrebno odtaliti, ne skrbeti še za cucka, ki se mu, ko je sneg, sploh ne mudi domov! Benti, živalsko carstvo, jaz sem vendar žrtev civilizacije in sem se odvadila mraza!

Je pa res, da je ni zime za Eskime. In če je ni zanje, orka fiks, se ne dam niti sama! Če zmorejo oni, grem pa še jaz! V jezero, pa v jezero! Le zakaj bi bilo oni boljši, kot jaz, ha?!

P.S.: Pa imejte sladke sanje in ne se pozabiti pokriti. Danes je še zima in jutri bo novi dan, baje pomladni, vsaj koledarsko ;)

 

REPLY:

 

  


 

 

SestraVpetkah.si
is mobile friendly
 

2015 © iWeb   I  powered by QUBE system™  I  host on GreenServers