IN BILA JE KNJIGA

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+

Ne vem, kako je z vami, osebno imam še zmeraj rada knjige. Že res, da nimamo vsi istega okusa, kar se tega tiče, so pa, vsaj zame, knjige zmeraj lepo darilo. Saj ne, da še zmeraj kupujem veliko knjig, ker imam navsezadnje knjižnjico čez cesto, kakšno kdaj pa kdaj si pa še zmeraj omislim. Zame osebno knjiga pač nima cene, gre zgolj za čustveno navezanost na posebni primerek.

Že kot otrok sem dobivala knjige ob različnih priložnostih. Zgleda, da mi je to ostalo. Že res, da je bilo stanovanje bolj podobno zaprašeni knjižnjici, priznam pa, da sem se od nekaterih lažje, od drugih nekoliko težje ločila, od posameznih se pa sploh ne mislim. Pustimo prahu prah, tisto pravo se skriva v njih in ne na platnicah.

Še zmeraj rada komu poklonim knjigo. Tako knjigo, v kateri obdaruječega vidim. Doma imam še zmeraj Prešernove Poezije, ki jih je očetu z posvetilom poklonila prva punca. Že res, da je knjiga z leti postala nekoliko rumena, mi je pa ljuba. Ne zgolj zaradi posvetila temveč tudi zaradi poezije same. Nekatere knjige so pač neminljive, Zaradi same vsebine ali pa še česa zraven. Seveda ni edina, ki mi je ljuba. Veliko jih je, hči pravi, da preveč.

Da povzamem, kaj sem pravzaprav želela napisati. Že res, da imamo e-knjige, nikoli pa ne bodo mogle nadomestiti tiste prave knjige z platnicami in šuškajočimi listi, ko jih obračaš. Imajo poseben vonj, imajo poseben čar, ki ga vzljubijo zgolj ljubitelji branja. Ko se zaljubiš v branje, je ta ljubezen večna. 

Knjigarne so podcenjene prav v takih dneh. Kupi nekih daril, ki so obdarovancu všeč ali pa tudi ne, kup ene krame, ki jo vržemo proč takoj, ko minejo prazniki. Kupi bleščečih daril, ki minejo kot mine zima. Knjige so neminjlive. Lahko jih prebereš več desetkrat pa je vsebina zmeraj zanimiva, ker z leti popolnoma drugače razumeš vsebino. Vsakič znova jo razumeš drugače. Zmeraj ista pa zmeraj drugačna. Ker je knjiga.

Ne bojte se, ne silim vas niti k branju niti h kupovanju knjig, če jih ne marate, želela sem vam dati zgolj idejo, če še ne veste, kaj bi komu poklonili. Tistim pa, ki radi berete, veliko lepega branja.

Tako, napisala sem.

 

REPLY:

 

  


 

 

SestraVpetkah.si
is mobile friendly
 

2015 © iWeb   I  powered by QUBE system™  I  host on GreenServers